dimecres, 10 de juliol de 2013

RECORDANT TREBALLS DE SOCIALS, per Teresa Terricabras


M’ha agradat recordar el mètode que vam començar a utilitzar per conèixer la geografia i la història. No hi havia internet però sí la Enciclopèdia Catalana i diversos llibres que cada noi tenia a casa, pocs, però en teníem. El llibre de text quedava com un punt d’informació més. Treballàvem en equip, investigàvem, ens fèiem preguntes, buscàvem respostes, ho posàvem en comú, fèiem conferències, preníem apunts… Gran descoberta: els llibres de Socials sols parlaven de la gran Espanya, de les guerres i dels grans capitans. Nosaltres no existíem… Doncs bé, amb la investigació ens vam fer subjectes dels fets històrics. Ui, em descuidava dues fonts d’informació espectaculars: la “Història de Torelló” de Fortià Solà i els programes de Festa Major. Cada època tenia el seu passat a Torelló, a Osona, a Catalunya... Aquest mètode, en aquells moments, era pioner, ara ha arrelat a les classes dels petits, potser en podríem dir “projectes”, però fa por utilitzar-lo amb els grans. Deixar el llibre de text ens causa por, angoixa, i si ens perdem com a mestres? I si els nois troben aspectes que nosaltres no sabem?... Quin desprestigi... encara hi ha qui ho veu així.

Quin prestigi, formar investigadors, compartir i gaudir de les seves trobades! Quin goig escoltar-los i que t’escoltin. Tu com a mestre has de ser el primer d’investigar, d’aportar novetats. Mare meva si t’escolten quan la teva explicació forma part de la seva!

Vam aprendre a treballar així a l’escola Rocaprevera, programant, aquells anys de pre-Àgora i d’Àgora. Aquells anys en què volíem dir adéu al treball rutinari i poc científic que endormiscava els nois de les escoles.

Ara se m’acudeixen quatre temes, diferents edats però igual mètode. Seré poc precisa, ja en guardo de papers, ja, però deixem sols una breu referència de cadascun...

  • Charlie Rivel, el pallasso! Del món del circ vam anar a parar al món de l’anti-feixisme. Quina descoberta, jo no en sabia res. Nascut a Cubelles als llibres poc el mencionaven!, ell ens va portar a Charlie Chaplin. Sé que vam anar a veure “El gran Dictador”a Vic... També vam descobrir Martí Luther King. Quants fets històrics vam viure! I què passava mentre a casa nostra?
  • Quan estudiàvem el continent europeu, moltes capitals, rius, muntanyes i poca vida hi vam afegir la Comunitat Econòmica Europea, devia ser la Europa dels sis o dels nou. Com s’havien agrupat, què calia per entrar-hi, com és que nosaltres no hi érem. Ja ens en vam fer de preguntes ja, en Franco encara signava penes de mort (tot i que no ho sabíem). La creativitat d’aquells països ens va entusiasmar la comparàvem amb casa nostra, Torelló, Catalunya. Era a principis dels setanta del segle XX.
  • L’electricitat. En recordo una conferència, em sembla que era del senyor de la Central del carrer de Sant Miquel i vam anar a la petita central de la Mambla i a les instal·lacions de la carretera de Manlleu a Roda. Després vam investigar l’arribada de l’electricitat a Catalunya, i em sembla, que ho vam enllaçar amb la crisi del petroli, devia ser l’any 1973. Vam descobrir el món àrab.
  • El tèxtil a Catalunya, va rondar tot a l’entorn de la gran empresa de Sant Bartomeu del Grau. Com canvia la història! Vam visitar can Blanc, un pare, crec que el sr. Camprodon, ens va fer una conferència, sobre emprenadoria! En Puigneró de Sant Bartomeu era el creador de la gran empresa. Sé que una part del tema va ser l’arribada de treballadors d’Andalusia! Les Socials eren vida.

He dit més amunt que va ser entre vosaltres que vam aprendre a no ser l’ombra del llibre de text. He lluitat per seguir aquest camí i n’he gaudit i he après molt. I crec que pocs alumnes s’han girat d’esquena a la Història i a la Geografia.

Teresa Terricabras i Vilar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada