dimecres, 5 de juny de 2013

Un petit zoològic i una granja

Al número 6 de Caliu hi trobem l'escrit "Activitats paraescolars" signat per "Coll 'Junior'" que reprodueixo íntegrament:

El dissabte, ja perquè no hi ha col·legi, ja perquè no és diumenge, és el dia més bo per fer activitats anomenades paraescolars.
Doncs bé, un d'aquests dissabtes casualment vaig entrar al pati i em va sorprendre perquè no és normal de trobar un conill saltant pel recinte. El primer que vaig pensar fou que de tot allò en tenia la culpa el desordre. Però no, era tot al contrari, estaven netejant i cuidant el seu mini zoològic (i no vol dir perquè sigui mini que sigui dolent) i amb tota la intenció del món van deixar anar els seus animals.
Però això no ho és tot, és a dir, no és res comparat amb la feina que deurien fer, ja que ells i elles no hi van estar sols un parell d'hores com hauria fet jo, sinó tot el matí i tota la tarda.
És bonic de debò veure com a uns nens i nenes de nou anys els sap greu de tenir sempre tancats els animals, en unes gàbies tot i essent netes. També és esperançador que algunes persones, com en aquest cas el mestre, encara tingui interès per les grans coses dels més petits. No espatllem coses tan boniques.

No ho recordava gaire, però queda clar que vam passar per dos moments diferents: una època amb funcionament en concepte de zoològic i una altra més com a granja, la que jo més recordava. No solament en Coll parla d'un zoològic, també ho fa l'Olga Sala Font en el seu article del número següent de la revista, titulat "El zoo del col·legi" que també reprodueixo íntegrament:

El zoo del col·legi no el tenim pas perquè sí, sinó per estudiar animals.
¿Com funciona?
Funciona de la següent manera: els alumnes de cinquè portem animals els quals es cuida i es dóna de menjar. D'això se´n cuiden uns encarregats. Cada dia són diferents, i el que fan és escombrar, donar-los menjar, beure, etc.
Alguns pares poden dir o fer-se aquesta pregunta: animals al col·legi? Potser sí és una mica elàstic, però a més hi tenim esquelets d'animals, carnívors, omnívors, herbívors, etc. i quan fem una lliçó de ciències naturals, ens serveixen de molt.
Els animals que tenim allà són petits, no us penseu que hi tenim un lleó, no, sinó que hi tenim un poll, tres conills, sis hàmsters, dues tortugues d'aigua, tórtores, un galipau, un passerell i una tortuga de terra.

De la granja pròpiament dita només en trobo un escrit al número 12 de la revista, ja de 1979. Porta per títol "La Granja" i no va signat. Diu així:

Hola! nosaltres som un grup de nois i noies que volem fer funcionar la granja. Abans hi teníem conills, hàmsters, polls i més. Ara només hi tenim conills, ja que els polls donaven massa feina.Els hàmsters els vàrem vendre tots. Nosaltres volem estudiar la vida dels conills. Quan neixen, quan es fan grans, com neixen, etc. Ara sembla que va tirant i ens en podem sortir. La granja està en un local de forma rectangular, amb dues finestres. Tenim 7 conilles; quatre que han criat. Aquest estiu tres o quatre nois se les emportaren a casa seva. En tenim nou de petits, que a mida que es facin grossos els vendrem. Aquests conills els tenim en unes gàbies penjades al sostre. Tenim deu gàbies. Només tenim un mascle, tot lo altre són conilles. La granja està a l'edifici de dalt, al pati del costat. Tenim un petit lloc descobert on tirem les escombraries.
Els membres que es cuiden de la granja són: Francesc Cubí, Gerard Cuní, Isidre Gilabert, Josep Mira, Daniel Fageda, Joan Sala, Jordi Carrera, Montse Gilabert, Montse Farran, Lali Rubinat, Pons.
 
Aquí queda clar que la granja va ser una derivació del zoo. Sota de l'escrit hi trobem un dibuix del local de la granja vist des de fora. Recordo que un dissabte amb alguns del grup vam visitar una granja de conills bastant gran que hi havia a la carretera de Tavèrnoles, prop de Roda; tota una lliçó experimental sobre la cria dels conills; fins i tot vam poder aprendre el tema de les vacunes. També guardo a la memòria que havíem condicionat la continuïtat de la granja a que fos mínimament rendible, que com a mínim es cobrissin les despeses. Algun dimecres a l'hora del pati sortien al mercat a vendre els conills alguns dels membres d'aquell equip de grangers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada