dimarts, 18 de juny de 2013

Colònies al Castell de l'Areny i més...

Ja ho he dit algun altre dia: els anys anteriors ja havíem anat fent algunes colònies d'estiu amb determinades classes, però aquest any 1978 es tractava de fer-ho de manera organitzada per a tots els cursos d'E.G.B., quedant-ne fora només els de l'últim curs pel fet de que ells preparaven un gran viatge de fi de curs que potser explicaré més endavant. Se'n van planejar tres torns: els de 1er., 2on. i 3er. hi anirien del 29 de maig a l'1 de juny; els de 4t. i 5è, del 5 al 9 de juny; els de 6è. i 7è., del 12 al 16 de juny. Uns i altres, al Castell de l'Areny.


En aquest Caliu, 9 es descriu així el lloc triat per les colònies: "El lloc escollit és EL CASTELL DE L'ARENY, a la comarca del Berguedà, prop de Vilada. És un grupet de cases que formen un poble, anys enrere hi vivia normalment la gent. Ara aquest grup de cases està dedicat a les colònies: hi ha cases que serveixen de dormitoris, una casa és el menjador i una altra casa és el lloc de les activitats comunes. A les places i carrers es poden fer activitats a l'aire lliure. Hi ha camp d'esports i una bonica piscina. Val la pena dir que està tot molt ben cuidat i que un s'hi troba molt bé."
Dels diferents escrits que he trobat al Caliu sobre aquestes colònies em limito a ressaltar la part final de l'escrit que hi va posar la Teresa Terricabras, que diu així: "Entre vosaltres us haureu anat explicant les diverses activitats que es van portar a terme, heu vist que complien uns objectius, eren cada cop més exigents a mesura que augmentava la vostra edat, quan tingueu un moment rumieu sobre aquests punts.
Molts cops, mentre realitzaven les diverses activitats pensàvem en els nois que no van poder venir, ha estat una experiència que valia la pena ser viscuda per tots. Tant greu ens ha sapigut pels nois que no han vingut per causa justificada, com pels que sigui per por de separar-se dels de casa, per por a treballar en grup o per por a les novetats i esforços, no hi han assistit, aquests darrers pocs però dels que més ho necessitaven. Val la pena que vagin vencent aquestes dificultats. El grup-classe ha tornat de les colònies més consolidat, amb més capacitat d'organització i amb un grau més de convivència. ENDAVANT."
Realment aquestes colònies van ser per tots nosaltres tota una revelació de les grans possibilitats que tenen aquesta mena d'accions en l'educació i quedava clar que es volien potenciar més i més de cara als anys següents. L'experiència havia sigut tan positiva i engrescadora que ens vam arribar a plantejar obrir-les a totes les nenes i nens del poble. Conservo còpia d'una carta que vaig adreçar a l'alcalde Vicens Pujol amb data 7 de maig de 1979 pensant en les colònies de l'any següent des de les que ja s'acostaven i que iniciàvem aquells dies a Sant Jaume de Frontanyà. Li deia això:
"Vicens:
T'adjunto una mostra dels fulletons que aquests dies hem donat als alumnes del Col·legi i que presenten les colònies que avui mateix hem iniciat a Sant Jaume de Frontanyà. Us poden servir per fer-vos una idea del que fem i pretenem amb aquestes activitats. 
En el cas de que l'Ajuntament cregués interessant de tirar endavant l'oferiment que et vaig fer fa uns dies, caldria que m'ho diguéssiu ben aviat ja que aquestes coses s'han de preparar amb molt temps. Tot seguit et prepararíem un estudi detallat i concret de la proposta."
Una petita-gran mostra d'ingenuïtat per part meva: poc temps més tard es va comprovar com en aquells moments ja s'estaven coent en diferents ambients del poble i del mateix Col·legi uns plans ben diferents, destinats a destruir de soca-rel aquells plantejaments educatius que ens tenien tan entusiasmats. I tinc molts motius per pensar que el senyor alcalde n'estava ben al corrent...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada