dimecres, 15 de maig de 2013

Una petita crònica d'accions educatives (1971-1975)

De manera resumida vull fer memòria avui d'unes quantes activitats que vam fer aquells primers anys setanta, a partir de que, des del setembre de 1969, havíem iniciat la nova ruta a Primària o E.G.B. amb el nou equip de mestres:
Sembla que va ser l'any 1971 que vam fer aquella experiència fallida de codirecció amb tres professors que ja he explicat. No era exacte lo que vaig explicar: he comprobat que vaig ser jo qui va fer aquella proposta.
Es van començar a fer reunions de professors i reunions amb els pares dels cursos de parvulari i primera etapa d'E.G.B. Comencem a fer informes escrits als pares de cada nen de parvulari.
A partir de la compra de l'Invisa es reinicia la Formació Professional: inicialment per correspondència i com a secció ben pròpia del Col·legi a partir de quan s'aplica la nova llei d'educació. Em sembla recordar que les classes es feien al pis de dalt del nou edifici i es van crear els tallers a la nau de l'antiga fàbrica per a cada una de les especialitats que feiem: mecànics, delineants i electricistes. El talles dels delineants era ocupat plenament amb precioses taules de dibuix, el de mecànics tenia alguns torns, fressadora, serra... provinents d'alguna empresa que ho regalava o també comprats a preu de ferralla. El taller d'electricistes tenia instal·lacions senzilles per fer adequadament la feina com podeu observar a la foto:

 El taller dels electricistes. Maig de 1978

L'any 1972 es comença la coeducació que s'implantarà progressivament. Organitzem una conferència de la Marta Mata, la gran pedagoga de Rosa Sensat, que ens contagia el seu entusiasme de cara a una escola nova i activa; l'assistència de gent del poble va ser massiva. Vull deixar constància aquí de l'esforç fet per algun membre de la Junta per aconseguir aquesta presència de la Marta Mata i per la nostra implicació amb la labor pedagògica d'aquella Associació de Mestres Rosa Sensat, concretament del Sr. Joaquim Camprubí.

Pel maig de 1973 fem les primeres colònies a Batet amb alguns cursos d'E.G.B.
S'aconsegueix l'ajuda econòmica de l'Estat en règim de concert que s'iniciarà amb l'inici del curs 1973-1974 i que significarà un reforç important en la situació precària que tenia el Col·legi en aquells moments.
S'organitza el batxillerat superior com a continuació de l'elemental i obert a les noies; comencem pel setembre i s'inscriuen per fer cinquè tretze alumnes, deu nois i tres noies.

Durant l'any 1974 es fan dos nous intents de tirar endavant una revista del Col·legi, primer amb el títol "La Veu de l'Estudiant" i més tard "Rocaprevera informa"; no conservo cap exemplar ni de l'una ni de l'altra i no en sé dir res més.
Es comencen a fer de manera sistemàtica tests individuals als alumnes i se'n comenten els resultats amb els pares corresponents i amb els professors; a partir dels problemes observats en els tests es comença a treballar a nivell de classe i s'organitzen els dissabtes grups de nois que necessiten assistència especial. 
S'ofereixen xerrades adreçades als pares i als alumnes dels últims cursos  per a la seva orientació professional; als pares se'ls planteja també detingudament la problemàtica dels adolescents. 
Per maig tornem a fer colònies d'estiu, aquesta vegada a Cavallera, prop de Camprodon. 
Per desembre Ágora ens presenta l'estudi institucional del que ja he parlat llargament. 

Pel març de 1975 es fa el curs intensiu per a la Junta de Pares al que ja em vaig referir fa poc.
Per l'abril Ágora ens fa arribar una proposta per a un projecte educatiu al Col·legi: se'n dóna còpia a cada professor  i a cada membre de la Junta de Pares i se'n comença a discutir. Finalment queda tot penjat i només es manté present a la ment i en l'esforç d'algun dels professors i del director. Tinc intenció d'exposar amb més detall els pròxims dies un resum d'aquesta proposta. 
Es va fer a la rectoria d'Orís un seminari de tres dies adreçat als professors de parvularis i primera etapa d'E.G.B.: es va analitzar la nostra situació educativa de cara a donar-hi respostes concretes i es van oferir a cada professor materials de treball sobre motricitat i sobre les fases evolutives del nen.
 Pel juliol, els alumnes de sisè de batxillerat viatgen a París, Normandia i Bretanya: en autocar, en tendes de campanya i a una residència d'estudiants a París. Els acompanyem la Montserrat Arisa, la professora de francès i jo mateix.


Arribada a la residència d'estudiants a París. S'hi veuen en Jaume Verdaguer, en Pere Trias, en Salvador Sala...

A principis de setembre es va organitzar a la Casa Mater Salvatoris del Tibidabo un seminari adreçat a tots els professors del Col·legi per tractar a fons de la problemàtica educativa de l'escola; es va oferir i explicar abundant material sobre diferents teories educatives i sobre el pla d'estudis de la nova llei d'educació.
 De cara al nou curs es fa un estudi sobre els llibres de text de cara a adquirir els millors que hi hagi al mercat.

1 comentari:

  1. A nivell de país el 20 de novembre de 1975 es va produir un fet especial: la mort de Francisco Franco, Jefe del Estado y Generalísimo de los Ejércitos. Amb una profecia seva testamentària que els ingenus no ens vam creure: ho deixaria tot "atado y bien atado".

    ResponElimina