dijous, 23 de maig de 2013

Alguns fets de 1976

Al número 1 de Caliu hi trobem un escrit d'en Marcel Carrera que explica que s'ha creat un grup de persones que vol vetllar per la realització d'activitats diverses al Col·legi. A la primera reunió hi participen quatre joves del poble (Pere Barniol, Rosa Sala, Joan Mª Rubinat i Ramon Pujol), dos delegats de cada un dels cursos superiors d'E.G.B. (des de 5è fins a 8è) i el director. Es fan les següents propostes: Un quo vadis a nivell de tot el Col·legi; un festival infantil; excursions i campaments; concursos; gimkama; converses referides a cotxes, motos, senyals de tràfic...; teatre; cinema; colla sardanista; col·leccions de segells, minerals...; cross amb bicicleta; jocs de taula; atletismes. Quan ho escriu algunes d'aquestes activitats ja s'han anat realitzant: un petit festival infantil, guinyol per als petits, jocs de mans, cross, campionat de ping-pong, campament a Sora; diu que ja s'han començat a fer les converses sobre cotxes, etc. amb l'ajuda de l'Autoescola Torelló.
Es crea el menjador escolar: en Martí Padrós en fa un article al mateix número de Caliu on diu entre altres coses: "En l'esmentat menjador s'hi queden a dinar cada dia més de trenta nois fixes... a més hi ha nois que només els hi convé quedar-s'hi una setmana o més..." "El dinar cada dia el porten fet (per Bonay de Sant Pere); quan la taula està parada i hi han portat el dinar, els nois que hi han d'anar a dinar deixen de jugar, fer deures..."
Es fan públiques unes normes de comportament basades en el sentit real de cada cosa, el respecte per la destinació de cada espai i sobre tot en el respecte a les persones.
Es vol centrar l'acció global de l'escola del curs 1976-1977 en l'atenció a l'alumne a nivell individual i en grup i per això pel setembre es prepara un estudi que avalua el nivell d'instrucció que s'està donant en relació amb lo que exigeix la vigent legislació educativa i sobre els hàbits de raonament dels alumnes. D'aquest estudi me n'ocuparé més àmpliament els propers dies.
S'organitza una experiència de trobada i de convivència de tres dies per als alumnes de 8è. d'E.G.B. a una casa de colònies prop de Saldes, davant del Pedraforca, crec que el lloc es deia Peguera. L'activitat de grup es centra en l'estudi del llibre Joan Salvador Gaviota, de Richard Bach, que narra una forma de vida a través d'un personatge simbòlic: aprenentatge de la llibertat, de l'amor i de la comunitat.
A primers de desembre es publica el primer número de la revista Caliu.
Finalment, per la repercusió que sens dubte va tenir en l'opinió pública i al Col·legi, he de deixar constància de que pel novembre d'aquest any jo vaig deixar de participar en l'Església Catòlica i per tant vaig deixar de fer de capellà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada