dijous, 30 de maig de 2013

Adequem l'espai: una important acció educativa

Des de finals de 1976 i sobretot durant l'any 1977 es va fer una gran feina d'adequació de l'espai del Col·legi. Va partir d'un estudi molt complet i detallat que ens va preparar un arquitecte vinculat a Ágora;  i la que consideràvem una primera fase d'un projecte més ampli i ambiciós va culminar amb la celebració de la "Festa de l'Arbre" el dia 30 d'octubre d'aquell 1977.
En la meva exposició d'aquelles accions que vaig fer a l'Assemblea General de l'Associació de Pares el dia 12 de març, m'hi vaig referir textualment amb aquestes paraules: "Tot ha de fer goig i ha de ser adequat; al Col·legi hi continuen havent moltes coses que ningú de vosaltres no consentiríeu que es mantenguessin a casa vostra". "Els espais materials són un element bàsic per a viure dignament, per al treball, per aprendre a tractar i a usar les coses. Els nens i tots hem d'estar bé a l'escola, hem de superar les deficiències i les misèries i a l'època en que vivim ho podem i ho hem de fer. No oblidem tampoc que aquests nens seran qui donaran al Torelló del futur l'aspecte i la qualitat humana que hauran après." "Les obres que ja s'han realitzat han canviat ja molt l'aspecte del Col·legi, han eliminat perills i han comunicat adequadament els locals de baix amb els de dalt. Hem guanyat espai i l'hem fet més digne."
A l'entrevista que em va fer en Jordi Arqués sobre aquestes qüestions al Caliu 6, publicat el mes de desembre, explicava així les reformes que ja s'havien fet en aquell moment: "Partint d'un projecte global molt pensat s'han distribuït els locals de manera més racional: s'han ajuntat les classes de parvularis, les de Formació Professional, les de cada etapa d'E.G.B. a un lloc adequat on no es molestés les classes amb el soroll, s'ha ampliat l'administració amb el despatx que era de direcció i s'ha posat el de direcció al costat de les sales de professors. S'ha tancat una de les entrades del Col·legi..., s'ha portat a terme la reforma del pati de baix amb la plantació d'arbres i plantes. S'ha preparat per gimnàs una part de la nau antiga. S'ha posat amb gasoil la calefacció de l'edifici de dalt..." I quan em pregunta sobre el per què dels canvis li responc: "És molt important que al Col·legi hi estiguem bé. Per realitzar el treball s'ha d'estar còmode i tranquil, no ens podem destorbar els uns als altres com passa quan l'espai està mal distribuït, brut i mal cuidat. Aprendre a cuidar l'espai és un aspecte important de l'educació dels petits i l'escola n'ha de ser model d'entrada."
Deixo per demà, per no allargar-me massa ara, la celebració de la Festa de l'Arbre que completava tota aquella fase d'adequació de l'espai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada